EdenrydsCupen 2024

Hej kappseglare!

Nu är det äntligen dags att starta säsongen!  Vi kör den första seglingen lördagen den 8/6 med rorsmansmöte kl 10 och start kl 10:30.  Sen fortsätter vi varje lördag fram till klubbmästerskapet i början av september med avbrott för andra lokala tävlingar såsom Hanö runt och Sparbankscupen.   Vi kommer också att försöka ordna en längre segling någongång under säsongen.  För att göra det hela så enkelt som möjligt inför vi lite nya processer: 

 1. Vi har gjort fyra standardbanor; två lite längre på 5 M för vindar förslagsvis över 5 m/s, för nordliga och östliga respektive sydliga och västliga vindar, och två lite kortare på strax över 2 M för vindar under 5 m/s, för olika vindriktningar på samma sätt.  Kartorna bifogas.  Detta borde ge oss två fördelar; ingen behöver lägga tid på banplanering, och t.ex. våra vänner från SSS kan göra en flygande start.  Den enda informationen man behöver för att kunna starta är om det är bana A, B, C eller D som ska seglas.  Vi kommer att bilda en WhatsApp grupp där den dagsansvariga skickar ut banvalet, och sen efter tävlingen tar emot målgångstiderna.  Vi bifogar och uppdaterar en lista med våra dagsansvariga tävlingsledare.


  Länk till WhatsApp: Klicka HÄR

  Bana A Sydliga och västliga vindar (5,2M) (Uppdaterad 240606)
  Bana B Nordliga och östliga vindar (5,2M)
  Bana C Sydliga och västliga vindar (2,2M)
  Bana D Nordliga och östliga vindar (2,2M)


  Ansvariga Seglingsledare:
  8/6 Kristian, 15/6 Kristian, 22/6 David, 29/6 David, 6/7 Petter

 2. Vi har också en annan nyhet.  I år får man valfritt segla med sina ”vanliga segel” eller använda ”undanvindssegel”; Spinnaker, Gennaker, Code etc.  Vi publicerar därför två SRS tal för varje båt (med några undantag där det inte är möjligt).  I samband med att man anmäler sin målgångstid efter seglingen meddelar man också om man har seglat med undanvindssegel.    Det står var och en fritt att fatta detta beslut under seglingens gång.  Många av oss ser ju lördagsseglingarna som ett fantastiskt sätt att bli bättre seglare och tycker att det blir kul att få en orsak att öva upp användningen av t.ex .våra dammiga eller mögliga gamla spinnakrar… Klubbmästerskapet kommer att seglas utan undanvindssegel.

Reglerna är de sedvanliga:

”EBK klubbseglingarna startades för över 30 år sedan av en grupp seglare som ville kappsegla i en lugn och lärande miljö.  Tanken är att alla skulle kunna vara med oavsett erfarenhet, och att nybörjare kan lära av de mera erfarna.   Följande regler har utvecklats under åren:” KE, JA v2 2022-02-16

1. Ingen trängning (luffning), håll bra koll på alla båtar omkring dig, också bakom

2. Styrbordsregeln (vind in från SB har företräde – vind från vänster väjer)

3. Upphinnande båt väjer

4. Lämna plats vid vändmärket 

5. Ingen motorgång när det är mindre än 5 minuter till start

6. Om du för din flagga signalerar du att du har avbrutit tävlingen

7. Om du tjuvstartar går du runt och genom startlinjen igen

8. Bara uppmuntrande utrop till dina medtävlande under tävlingens gång

9. Om två eller flera båtar kolliderar nära ett vändmärke (inom 180 m radie) blir alla involverade diskvalificerade oavsett skuld

10. Försök stanna kvar till rorsmansträffen efter tävlingen så vi alla kan ta in intryck och förslag och lära oss nya saker.

11. Flytväst obligatoriskt på samtliga ombord!

Om någon känner sig osäker på användande av Whatsapp hjälper vi gärna till vid de första tävlingstillfällena.  Det kommer också att fungera bra att meddela sin målgång manuellt i de flesta fall på ”ljugarbänken” efter tävlingen.

Allt detta material kommer att publiceras på hemsidan också, förhoppningsvis med en uppdaterad resultatlista under sommarens gång.  Synpunkter tar vi gärna emot på Kristians mail; MOK.Enkvist@gmail.com

Glada klubbseglingshälsningar 240531 från

David, Petter och Kristian.

SRS tabell EBK: Klicka HÄR (uppdaterad 240617)

Resultat: Klicka HÄR

_______________________________

Kappseglingsreglerna (Svenska Seglarförbundet): Klicka HÄR
Länk SRS-tabell (Svenska Seglatförbundet): Klicka HÄR

_______________________________

Genom deltagande i EBK´s kappseglingsverksamhet godkänner medverkande att resultat, bilder och liknande publiceras på klubbens hemsida och sociala mediekanler.